Har du sett videoen der jeg snakker om hvordan du kan gå frem for å få kontakt med et fremmed menneske du ønsker å bruke som inspirasjon? Hvis ikke du har sett den eller vil se den en gang til kan du gjøre det her.
Jeg vet ikke om dette gjelder deg, men da jeg startet som journalist synes jeg det var litt skummelt å ta kontakt med vilt fremmede mennesker. Det var litt rart i begynnelsen, men etterhvert fant jeg ut at de fleste har lyst til å hjelpe. Nå tenker jeg ikke så mye på det lenger. Jeg bare gjør det.
For å hjelpe deg i gang og vise deg hvordan en slik førstesamtale kan foregå har jeg valgt å dele en dialog jeg hadde med en ung kvinne. Jeg kontaktet henne fordi jeg trengte å vite litt om hvordan det er å vokse opp som barnevernsbarn. Grunnen til det er at jeg holder på å skrive en bok, og at hovedpersonen i denne boken, Elena, har bakgrunn som fosterbarn.
Navnet på denne kvinnen fant jeg i en avisartikkel. Det jeg leste artikkelen gjorde meg interessert i å snakke mer med henne. Dermed søkte jeg henne opp på Facebook og sendte henne en melding.
Hva hun svarte og hvordan vi fikk avtalt et tidspunkt for en telefonsamtale kan du se på bildet under.
Dagen etter ringte jeg henne som avtalt sånn i 16-tiden, og det som møtte meg var en imponerende reflektert 18-åring. Det hyggeligste menneske som fortalte meg litt om hvorfor hun ble fosterbarn og om hvordan det er å være barn og flytte rundt fra en familie til den neste.
Noe av det som gjorde mest inntrykk på meg var hvor avklart hun var med situasjonen. Hun flyttet for eksempel for seg selv allerede da hun var 17 år. Dette gjorde hun fordi hun ville ha en plass for seg selv.
Å snakke med privatpersoner som har opplevd ting som vi selv ikke har opplevd er gull verdt for deg som skribent eller forfatter.
Et hjem der hun kunne slappe av og være seg selv. For det denne 18-åringen fortalte meg var at hun, som fosterbarn, følte hun måtte ta på seg en maske og være blid hele tiden. For hvis hun ikke var blid, kunne det jo være at de ikke ville ha henne lenger. Smak litt på den. Tenk deg å ha en barndom der du er lever som en gjest på nåde i andre menneskers hjem?
Å snakke med privatpersoner som har opplevd ting som vi selv ikke har opplevd er gull verdt for deg som skribent eller forfatter. Slike møter kan gi deg et innblikk du ellers ikke ville ha fått og gjøre deg i stand til å skrive med «nerve» og overbevisning som gjør inntrykk på leseren.
For at du skal komme i gang har jeg laget et eksempel på hvordan du kan formulere deg når du skal sende en melding til en fremmed person via sosiale medier. Eksempelet er skrevet på en slik måte at du kan kopiere det og fylle inn dine opplysninger på de tomme linjene.
Klikk på knappen for å laste ned eksempelet:
Lykke til og god skrivelyst!
↓
Hvis du allerede har førsteutkastet ditt klart, eller sitter med en idé til en historie kan du jo sjekke ut ‘»10 nøkler til en bestselger». Det er på en måte en slags sjekkliste for å hjelpe deg til å tenke igjennom om du har de viktigste nøkkelpunktene på plass i fortellingen din. Hvis du har lyst å vite mer klikker du bare her.