Når du velger å publisere en tekst, tar du også på deg et ansvar. Du plikter selvfølgelig å følge norsk lov, men vel så viktig er det at du forstår at du ved å publisere en tekst du også blir en del av den offentlige samtalen. Dette gjelder også selv om du «bare» poster et blogginnlegg eller en oppdatering på Facbook.
I videoen snakker jeg om:
- Ytringsfrihet og åndsverksloven
- Norsk lov ligger i bunn
- Viktigheten av å ha en god tone i den offentlige debatt
- At det er viktig å respektere andres ønske om anonymitet
Hva som er god etikk finnes det ikke noe klart svar på, men for å gi deg noen ideer om hva du må tenke igjennom når du skriver har jeg laget et lite oppgaveark.
Som jeg nevnte i videoen finnes det ingen klare lover eller retningslinjer for forfattere og kunstner når det gjelder hva som er «lov» å si eller gjøre. Men om du ønsker å få litt hjelp til hvordan du kan forholde deg til dette spørsmålet kan du lese retningslinjene i Vær varsom-plakaten.
Vær varsom-plakaten er en del selvpålagte etiske retningslinjer som norsk presse jobber etter. Du kan laste ned den ned ved å klikke på knappen under.
Plakaten er vedtatt av Norsk Presseforbund, og den første Vær varsom-plakaten ble vedtatt 1936. Den er senere endret en rekke ganger, senest i juni 2015.