Et motivasjonstips som fungerer
Av og til virker det som om verden flommer over av mennesker som ønsker å gi deg velmenende råd. Til tider litt slitsomt, spør du meg. Likevel våger jeg meg frempå i denne videoen og tipser om en metode som er meget nyttig for å oppnå fremgang i skrivingen din og i skriveprosjektet ditt.
Når handlingen teller
Det å fortelle historier er noe som har vært med menneskene siden tidenes morgen. Enhver historie eller fortelling består i grove trekk av tre deler, en begynnelse, en midte og en slutt. Avhengig av hvilken genre vi skriver i finnes det en del dramaturgi-modeller som en skribent eller forfatter kan ta utgangspunkt i.
Ordet dramaturgi har greske røtter og ordet drama betyr handling, mens urgi betyr virksom. Dramaturgi kan dermed oversettes til virksom handling. Noe som gir mening når vi skal fortelle en historie.
For det en dramaturgi-modell hjelper oss med er å ha fremdrift i historien, og for å få fremdrift må det også være handling. Les mer
Mobilen hjelper deg
For en skribent er mobilen et kjempegodt hjelpemiddel. Du vet aldri når du kommer på en god idé eller du ser noe som du ønsker å huske til senere. Da er det godt å ha mobilen klar.
I videoen under snakker jeg litt om de forskjellige måtene du kan bruke mobilen som en støtte i skrivingen din. Se videoen
Øv på å skrive kort
Vi har alle med oss en del opplevelser i ryggsekken. Gøye, triste og morsomme ting. I denne øvelsen skal vi bruke en selvopplevd hendelse som grunnlag for å skrive en kort tekst.
For å gjøre denne øvelsen vil jeg at du skal tenke på noen som har skjedd deg. En hendelse som enten er morsom, trist eller dramatisk.
Prøv deretter å se for deg at du skal fortelle om det til en venninne. Gjør øvelsen
Er du en grubler?
Er du en grubler? I så fall, gratulerer. Det å gruble på ting tror jeg må være en av de viktigste egenskapene du kan ha som skribent og forfatter.
For, hva i all verden skal du skrive om hvis du ikke lurer på noe eller går og grubler på ting? Les mer
På tide å tenke karakter
Å skrive handler om så mye mer enn å bare skrive. Hvis du ønsker å skrive en roman eller en novelle må du foreksempel skape forskjellige karakterer.
For å få dette til må du som oftes gjøre research eller samle inn en del informasjon om «karakteren» din.
I denne øvelsen skal vi finne ut de mest grunnleggende opplysninger om en karakter.
Dette gjør du: Gjør øvelsen
Med leseren i fokus
Det spiller ingen rolle om du skriver en kort tekst eller et helt bokmanuskript. Det er utrolig sjelden at det «sitter» på første forsøk.
I denne øvelsen vil du bli mer bevisst på hvordan en tekst forandrer seg fra første til andre utkast. For å få dette til tar vi utgangspunkt i noe du allerede har skrevet. Gjør øvelsen
Siste verdenskrig i 1951
Det finnes mange hjelpemidler for en skribent. Et av dem som kan være verdt å bite seg merke i er Atekst. I Atekst finner du gamle artikler og reportasjer som har stått på trykk i norske aviser.
Atekst kan blant annet brukes til å hente inspirasjon, se hvordan språket ble brukt før og til å se hva folk var opptatt av i en gitt tidsperiode.
På en tur til hovedbiblioteket i Bergen gjorde jeg et søk på «bilulykker 1951». Denne artikkelen fra VG et av treffene jeg fikk. Les mer
Fra notater til tekst
I denne øvelsen skal vi øve på å bruke notatene som grunnlag for å skrive en helt ny tekst.
For å gjøre denne øvelsen trenger du 2-3 forskjellige notater du har liggende og en ide til en tekst du vil skrive.
Dette gjør du:
Finn frem 2 eller 3 notatbøker, slå opp på en side i hver av dem. Plukk ut en setning eller et avsnitt fra hver av notatbøkene og Gjør øvelsen
Videoleksjoner i skriving
Kreativ skrivekafé er en online skrivekafé. Her får du en rekke videoleksjoner om skrivehåndverket.
Det å skrive er et håndverk som kan læres. Å lære opp evnen til å skrive tekster som også blir lest krever arbeid og kunnskap.
Her på Kreativ skrivekafé finner du ingen lettvinte maler i hvordan skrive en bok. Det du derimot får er innføring i skrivehåndverket. og en bevisst om hva du skal tenke for å skrive på en måte som gjør at leseren ikke faller av lasset.
La skrivingen bli som tannpussen
Mange kreative mennesker skyr rutiner, men noen ganger er de nødvendige. Trikset er å drive med litt selvmanipulering, slik at skrivingen blir noe du «bare» gjør, uten at du tenker som så mye igjennom det. Se videoen
Dialoger – hva skal du tenke på?
Dialog er et verktøy du kan bruke for å gjøre en tekst mer troverdig, samtidig er det også dramaturgisk grep du kan bruke for å gjøre historien mer spennende for leseren.
I videoen under snakker jeg litt om hva du bør tenke på for å få til å skrive gode dialoger.
Babysko til salgs
Det høres kanskje rart ut, men en av de beste måtene å øve seg på å skrive er å skrive korte tekster.
Et av de beste eksemplene på en kort tekst som forteller en hel historie er etter min mening en seksordsroman Ernest Hemingway har fått æren for. Les mer
Hvorfor snakke med en ekspert?
Det er ikke vanskelig å forstå at en journalist eller en faglitteraturforfatter kan ha bruk for å snakke med en ekspert eller en fagperson. De må ha fakta på plass og det de skriver skal være riktig.
At en person som skriver fiksjon eller skjønnlitteratur også vil ha en stor fordel av å snakke med en ekspert er kanskje ikke like åpenbar. I videoen under forteller jeg deg litt om hvorfor du bør snakke med en fagperson, spesielt hvis du ønsker å skrive med troverdighet. Se videoen
Morgenfugl eller natteravn
Det spiller ingen rolle om du er en morgenfugl eller en natteravn. Skrivingen er det smartest å «få unna» på det tidspunktet av døgnet som passer deg best. Jobb med deg selv, ikke imot.
I videoen under gir jeg deg noen tips til hvordan du kan tenke for å få til å skrive litt hver dag. Se videoen
Et sterkt møte
Har du sett videoen der jeg snakker om hvordan du kan gå frem for å få kontakt med et fremmed menneske du ønsker å bruke som inspirasjon? Hvis ikke du har sett den eller vil se den en gang til kan du gjøre det her.
Jeg vet ikke om dette gjelder deg, men da jeg startet som journalist synes jeg det var litt skummelt å ta kontakt med vilt fremmede mennesker. Det var litt rart i begynnelsen, men etterhvert fant jeg ut at de fleste har lyst til å hjelpe. Nå tenker jeg ikke så mye på det lenger. Jeg bare gjør det. Les mer
Gråblyant i regnet
I dag plasker det ned i Bergen. Noe som fikk meg til å tenke på et råd jeg fikk fra en gammel kollega da jeg jobbet som journalist i NTB i Oslo. Les mer
Få inspirasjon fra fremmede
Noen ganger trenger du hjelp til å leve deg inn i en livssituasjon, en sykdom eller en last du ikke har opplevd selv. Den beste måten å finne inspirasjon til å beskrive slike erfaringer er å snakke med et menneske som har gjennomlevd det du søker.
I videoen under forteller jeg deg hvorfor du bør snakke med et menneske i kjøtt og blod selv om du skriver fiksjon, hva du gjør for å få kontakt med en person du ikke kjenner og hvordan du avtaler et møte. Se videoen
Når det usynlige teller
I nesten alle kunstgrener er det en masse forberedelser som må til. Det er mye «usynlige» arbeid som gjøres bak kulissene. Det som kjennetegner et menneske som kjenner sitt fag og som er en god håndverker, er i hvor stor grad hun behersker dette usynlige arbeidet. Dette gjelder om du er skribent, fotograf, kokk eller driver med håndarbeid for den slags skyld. Les mer
Å skape med ord
I «Skribentens hemmeligheter» vil du lære de helt grunnleggende elementene som må med i en tekst. I løpet av kurset skal jeg avsløre hemmelighetene en for en og gjøre deg i stand til å skrive tekster som både fanger og holder på leserens oppmerksomhet.