Notisblokken er et av de viktigste hjelpemidlene for en skribent. I videoen under gir jeg deg noen tips til hva du kan tenke på når du kjøper notisbøker og hvorfor jeg bruker spiralblokk.
Din unike skrivestemme
På samme måte som kjente sangartister har sin egen helt unike sangstemme, har forfattere en skrivestemme. En god artist kan ta en kjent låt og gjøre den til sin egen.
I videoen snakker jeg litt om hvordan det å finne din unike skrivestemme gjør deg i stand til å fortelle originale historier selv når det gjelder et så oppbrukt tema som kjærlighet.
Jeg elsker den omvendte pyramide
Jeg elsker «den omvendte pyramide» og jeg bruker den hele tiden når jeg skriver. Alt fra en liten oppdatering på Facebook til lange historier. I dette innlegget har jeg lyst til å dele dette verktøyet med deg. For når du behersker denne modellen vil du være i stand til å skrive kort og presist når du ønsker det, og lengre og mer utfyllende når du vil det. Les mer
Mobilen som inspirasjon
Hvor kommer inspirasjonen fra? Hva er det som gjør at du blir inspirert? For å trigge fantasien kan det være lurt å bruke noen av de hjelpemidlene du har til rådighet.
I denne øvelsen skal du bruke mobilen som inspirasjon til å skrive.
Gjør øvelsen
Hva skal til for å drepe?
I dagens moderne samfunn har de fleste mennesker et tankekjør gående i hodet sitt. Imaginære samtaler med en kollega, et familiemedlem eller kjæresten. Dette foregår hele tiden, på vei til jobb, eller om kvelden før vi sovner. Det kan også være en tankerekke om hendelser vi har lest eller hørt om på nyhetene.
De siste årene har krigen mot terror vært på alles lepper. Det går nesten ikke en dag eller en uke uten av vi hører om et terrorangrep et eller annet sted i verden. Mennesker som er villig til å sprenge seg selv og andre i luften på grunn av noe de tror på. Les mer
Bra logline – dårlig film
Om kvelden når jeg ikke får sove, tar jeg ofte med meg PC’en i sengen. Ligger ofte og ser på halvdårlige filmer og TV-serier. Du vet den typen som ikke krever så mye av deg som seer. Her forleden natt så jeg «Panic Room» med Jodie Foster i hovedrollen.
Kort fortalt handler denne filmen om en fraskilt kvinne som sammen med sin datter flytter inn i en ny leilighet. I løpet av natten får de besøk av innbruddstyver og flykter inn i det såkalte panikkrommet. Et panikkrom er et rom som noen rike mennesker har i huset sitt. Det fungerer nesten som et velv eller et tilfluktsrom. Når døren først er stengt er det umulig for utenforstående å komme seg inn i panikkrommet utenifra. Les mer
Hva handler historien din egentlig om?
–Du høres ut som en femåring, sa min mor ofte til meg. Og på en måte har hun rett. Fordi jeg har aldri sluttet å stille spørsmål. Alltid nysgjerrig. Jeg spør og graver om alt mulig, hele tiden.
Og, er det noe skrivende mennesker har til felles så er det trangen til å stille spørsmål. Jeg husker da jeg var ung, i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene og gikk ut på by’n hver helg. Les mer
Ødelegger sex vennskap?
Noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg skriver. Av alle ting det går an å drive på med så velger jeg skriving. En av grunnene til at jeg skriver skyldes nok mitt umettelige vitebegjær. Det er så mange spørsmål jeg vil ha svar på.
Noen av de mange spørmålene jeg lurer på er, hvordan får forfattere ideene til alle historiene de skriver? Og, er det slik at en fortelling er et svar på en påstand eller en hypotese som forfatteren har?
Se for deg situasjonen. To forfatterkollegaer i en dyp samtale på sin lokale pub. La oss si at de heter Lars og Erik.
De sitter og snakker og diskuterer om alt mellom himmel og jord, slik de alltid gjør når de treffes. I løpet av kvelden har de løst verdensituasjonen minst tre ganger.
De har blitt litt bedugget for å si det forsiktig. Etterhvert kommer
Skal, skal ikke?
Når vi starter med å skrive en historie vil vi vanligvis presentere hovedpersonen i begynnelsen av fortellingen. Det gjøres typisk ved at vi møter helten vår i hennes daglige liv. Slik livet er før handlingen kommer ordentlig i gang.
La oss si at hovedpersonen i vår fiktive historie heter, Lise. Første gangen vi treffer Lise er på et redaksjonsmøte i kvinnemagasinet hun er redaktør i. Deretter blir vi med henne hjem og blir kjent med familien hennes. Vi får også vite at hun i sin ungdom var kretsmester i tennis, og at dette er en sport hun fremdeles driver med.
Lise en kvinne midt i livet og hun er rimelig fornøyd med livet sitt. Jobben som redaktør for et kvinnemagasin passer henne perfekt. Hun trives, og noe av det hun liker best med jobben er at hun får reise en del, og at hun møter mange interessante og spennende mennesker.
Men så en dag skjer det noe som får henne ut av likevekt. Hun mottar et brev. En ukjent avsender skriver at mannen hun har vært gift med de siste 16 årene ikke er den hun tror han er. Les mer
Har du pokerfjes?
Skulle gjerne ha gjort det, altså, tatt med meg en flaske ekstra gjennom tollen, men jeg tør ikke. Tollerne ville bare ha kastet et blikk på meg før de vinket meg inn til siden.
Av samme grunn er poker ikke spillet for meg. Jeg ville garantert tape, for er det noe jeg ikke har, så er det et pokerfjes. Men hvis vi nå ser vekk fra pokerfjeset et lite øyeblikk, har du tenkt på hva det er som gjør poker så spennende? Er det pokerfjeset eller? Les mer
Ingen er perfekt
Det er ingenting som er mer irriterende enn såkalte perfekte mennesker. Ingen liker dem og selv om fasaden er prikkfri vet vi jo alle at det under den feilfrie overflaten skjuler det seg dype mørke hemmeligheter.
Sånn er det selvfølgelig også når du skal skape en karakter til historien din. En person som opptrer i fortellingen din må være troverdig, og dersom leseren bare får se det perfekte ytre vil hun ikke tro på karakteren din og dermed heller ikke leve seg inn i historien. Les mer
Verdens beste stamkafé
Jeg husker første gang jeg smakte hvit te, det var på stamkafeen min i København. Den gang visste jeg ikke engang at det var noe som het hvit te. Jeg hadde jo hørt om grønn te, men hvit?
Denne kaffebaren hadde det meget beskrivende navnet, Kaffebar, og lå på Nørrebro, i Elmegade, som vel er en av Københavns mest trendy gater, med spesialbutikker, kafeer og små spisesteder med mat fra hele verden. Elsker København, det er en av mine favorittbyer.
På Kaffebar i København fikk jeg også den beste kaffe latte jeg har smakt til dags dato. Om denne kafeen fremdeles eksisterer vet jeg ikke, det er noen år siden jeg var der sist. Men den gang het innehaveren av Kaffebar, Peter. Jeg har aldri truffet en barbarista som har tatt faget sitt mer på alvor enn han.
Les mer
Ta leseren i hånden
Begrepet å ta leseren i hånden er så mye mer enn å bare skrive korrekt. For en skribent er det viktig å ha empati for leseren og være bevisst stammespråk. Se videoen
De innerste tankene
Hvor godt kjenner jeg meg selv? Hvor godt kjenner jeg de menneskene som står meg nær? Det var spørsmål som dukket opp da jeg begynte å bygge karakterene i boken min. Å skape en karakter medfører ofte et dypdykk i oss selv. Se videoen
Snarveien du bare MÅ vite om
En av de snarveiene i Windows som jeg bruker mest er ctrl z. Du kjenner kanskje allerede til snarveiene for å kopiere og lime inn tekst? Men den snarveien jeg som sagt bruker mest og som jeg anbefaler deg å lære er ctrl z.
Denne snarveien bruker du når du vil ha tilbake en tidligere versjon av det du har skrevet. Les mer
Mange muligheter for publisering
Aldri før har det vært så enkelt å nå ut til så mange lesere som det er i dag. Vi bestemmer i realiteten selv om vi vil bli publisert. Vi trenger ikke lenger å gå veien om de tradisjonelle «dørvokterne». Men når det er mange valg er det også lett og gå seg vill. Se videoen
Hvor kan du publisere?
Internett er i ferd med å endre medielandskapet fullstendig. «Ingen» kjøper aviser lenger, plate- og videobutikker finnes nesten ikke lenger. Selv fjernsynskanalene sliter med konkurransen fra strømmetjenester som Netflix og HBO. Folk vil bestemme selv.
Tanken bak denne videoen er å gi deg som skribent en kort gjennomgang av de mulighetene som finnes og kanskje gi deg noen ideer til å «levere» historien din på en annen måte enn du hadde tenkt. For som Stephen King sier, det ikke boken som er det viktige, det som er viktig er fortellingen din eller budskapet ditt.
The book is not the important part. The book is the delivery system. The important part is the story.
Stephen King
Publisering i mange kanaler
Det finnes mange måter å nå ut til leserne dine. En av de viktigste tingene du må tenke igjennom er om du ønsker å ha en dialog med leserne dine eller ei. I videoen går jeg kort igjennom hva du trenger for å kunne publisere historien din i tekst, bilder, lyd og video.
Fra politi til avisspaltene
Hvordan vet journalistene hva de skal skrive i en nyhetsnotis? I denne videoen ser vi på hvilke opplysninger journalisten får fra politiet, og litt på hvorfor det er forskjell på hva journalisten vektlegger og hva politiet synes er viktig.
Liten notis – dramatiske følger
I en travel hverdag er det lett å glemme at bak alle nyhetene vi hører om befinner seg det seg mennesker. En familie som blir rammet av en grenseløs sorg og som på et øyeblikk får livet snudd fullstendig på hodet.